S-IPS срещу TN+Film монитор - Full HD презентация на разликата в технологиите на български

Разликата в качеството на картината между S-IPS и стандартен TN+Film монитор е толкова голяма и широко дискутирана, че всичко, което напишем ще е повторение на банални истини. Повече за тази разлика можете да прочетете тук. Ако не ви се четат дълги материали и то на некачествен TN монитор, ще споменем основната разлика - TN+Film има едва 262 хил. цвята (6-бита на канал, некоректно описвани с 16.2млн цвята заради интерполация), докато S-IPS има 16.8 млн. цвята (реален параметър без никаква интерполация, дължащ се на 8-бита на канал). Новите P-IPS дисплей имат 30-битово изображение с над 1млрд. цвята!

Най-голямата уловка хората да купуват евтини монитори, вредни за зрението им е бързодействието. Докато професионалните S-IPS матрици се обявяват с параметър време за реакция на пиксела включено-изключено състояние (около 12-16ms), то TN+Film подвеждащо се обявяват като време за преминаване от едно към друго ниво на сивия цвят (с абсурдните стойности 2-4ms). Избирайки евтин монитор в техно-верига, попитайте напереният консултант за времето на реакция на монитора, отчетено по двете методики.
Друго чудо на маркетинговата заблуда е динамичният контраст, който отчита контраста между бяло и черно между различни режими на яркост на монитора. Истинската стойност на контраста се крие в статичния контраст, а не в маркетинговите трикове. Затова монитор с PVA или IPS дисплей със статичен контраст 1000:1 има много по-контрастна картина от TN дисплей с динамичен контраст 20000:1.
LED или светодиодната подсветка е още един "писък" на технологията. Но Eizo и NEC например не бързат да осветяват професионалните си монитори с LED, за разлика от десетките знайни и незнайни китайски фирми.
Изводите от цялото това технологично философстване е един:
Избирайки монитор с който да работите, а не да украсявате офиса или кухнята си, се доверявайте на очите си, а не на рекламните параметри и лъскавият дизайн. Точно очите ви най-добре ще изберат подходящият за вас монитор. Преди да направите своя краен избор на монитор, работете на него или на някой от същия модел и тип поне 1-2 дни по 4-5 часа.

Нашата препоръка за избор на монитор е:
  • S-IPS монитор - подходящ за продължителна работа на около метър пред монитора. Ако ползвате Photoshop и друг софтуер за обработка на изображения или се занимавате с предпечат, S-IPS няма алтернатива като цветопредаване;
  • S-PVA, P-MVA монитори - поради високият си контраст са подходящи за филми и игри, както и офис работа (черен текст на бял фон). След калибрация тези монитори могат да съперничат донякъде на S-IPS като цветопредаване;
  • TN+Film монитор - идеален за подарък на тъщата или на жената. Така или иначе няма да го ползват, но ще им доставя огромно удоволствие да чистят лъскавият му корпус, гланциран екран и да се възхищават на светлината от сините диодчета. Освен това тези монитори са евтини и с много голям ресурс, предвид това че хората които ги избират въобще не ги ползват за работа.
Качествени S-IPS монитори можете да откриете в нашата ценова листа, а евтини TN+Film украшения за офис и кухня - в най-близкия техно-хипер-мега маркет.
Ако ви смущава факта да купувате качествен монитор втора употреба, продайте употребяваната си кола и си купете нов професионален поне 24" S-IPS монитор на Eizo или NEC.

Няма коментари:

Публикуване на коментар